Ochranné rúška proti koronaviru (Covid-19)

Rúška predstavujú čiastočnú ochranu proti koronavírusu. Ak ich používa infikovaný človek, bráni tým šíreniu vírusu vo svojom okolí. Avšak svojho nositeľa klasická rúška pred nákazou SARS-CoV-2 neochráni, pretože nemá dostatočné filtračné schopnosti (výnimkou môžu predstavovať špeciálne rúška s nanovláknom). V súčasnej epidemiologickej situácii preto Ministerstvo zdravotníctva SR odporúča radšej nosenie respirátorov triedy FFP2 či FFP3.

K výhodám rúšok však patrí pohodlné nosenie a jednoduché používanie. K nevýhodám potom - okrem už spomínanej nízkej ochrany pred nákazou koronavírusu - malá priľnavosť k tvári a nutnosť častejšie výmeny.

Druhy ochranných rúšok

Papierové (chirurgické) rúško Ľahká rúška určená na krátkodobé používanie (v poriadku niekoľkých hodín), nedá sa nasadzovať opakovane. Ako rúška proti koronavírusu nie je tak účinná ako iné ochranné prostriedky (respirátory a pod.).

Bavlnené rúško

Je možné ho používať opakovane, ak je zabezpečené jeho správna dezinfekcia (sterilizácia vo vysokých teplotách, napríklad vyváraním a vyžehlením). V súčasnej epidemiologickej situácii nie je odporúčaná ako dostatočný prostriedok prevencie prenosu SARS-CoV-2.

Rúško z nanovlákna

Môže byť odpoveďou na otázku, aké rúško proti koronavírusu predstavujú vhodnú ochranu. Nanovlákna sú totiž schopné zachytiť väčšinu mikroorganizmov, vrátane koronavírusu. Ak obsahuje rúško proti koronavírusu z tohto materiálu častice medi, dokáže SARS-CoV-2 zahubiť. Ak to výrobca dovoľuje (a o rúško sa nositeľ správne stará), je možné používať ju opakovane.

Nasadzovanie a likvidácia rúška

Rúško vždy nasadzujte umytými rukami. Vytvarujte kovový pásik v oblasti nosa a snažte sa, aby rúška dokonale priliehala k tvári a medzi ňou a vašou tvárou nevznikol nežiadúci priestor. Počas používania sa rúška nedotýkajte.Rúško vždy skladajte uchopením gumičiek či popruhov.

Papierové starostlivo zabaľte do silného vrecka (prípadne dvoch), zaviažte a vyhoďte do zmesového odpadu. Bavlnené rúško preložte do hrnca s vodou, priveďte do varu, nechajte aspoň 5 až 10 minút vrieť a po vychladnutí rúšku vyberte a nechajte vysušiť (ideálne ešte vyžehlite). U nanorúška postupujte podľa pokynov výrobcu. Po zložení rúška si vždy dôkladne umyte ruky.